keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

E3 2015

Kesä tekee tuloaan vaikka ei ehkä lämpötiloista huomaa. E3:n lehdistötilaisuudet kuitenkin olivat ja menivät tuonen mukanaan jatkuvasti kasvavaan ”tahdon pelata” -listaan taas mukavasti nimiä. Osittain toki vahvistaen listaan jo kuuluvien pelien siellä olemassaoloa, mutta mielestäni E3 oli tänä vuonna todella antoisa.

Tässä hieman ”tiivistettynä” mietteitä ja listaus lehdistötilaisuuksien kohokohdista, jotka nostattivat jonkinlaisia villakarvoja pystyyn.Microsoft:

Varsinaisten peli nimikkeiden puolella Microsoftin tilaisuus ei päässyt juhlimaan kovinkaan antoisasti ja suurimpana kiinnostukset olivat jo ennestään tiedossa. Eniten huomiota Microsoft toikin esiin rautapuolella, jossa julkistettiin uusi mielenkiintoinen Elite-ohjain. Xboxin ohjain on edelleen mielestäni konsoleiden paras ja onkin erittäin mielenkiintoista, jos kyseisestä ohjaimesta saadaan tuotua vielä entistäkin parempi versio. Nähtäväksi tosin jää riittävätkö uudistukset ja lisäherkut innoittamaan kenties hintavankin ohjaimen ostamiseen.

Taaksepäin yhteensopivuus Xbox 360:n kanssa oli yllättävä ja kiinnostava lisä, mutta osoittautui kuitenkin vain valittujen pelien ominaisuudeksi. Esimerkiksi ainuttakaan omistamaani fyysistä peliä ei listalla ollut ja oikeastaan ainoa nimike, jonka pariin voisin vielä joskus harkita palaavani on Skyrim. Sekin kuitenkin vain, jos tallennuksien siirtäminen onnistuu vaikka pilvipalvelun kautta, jossa ne ovat jo varmuuskopioituna.

Isoin ja upein yllätys oli kuitenkin ehdottomasti Hololensin toiminta Minecraft pelissä. Tätä todella täytyy päästä kokeilemaan käytännössä, eikä mielikuvitus varmaan edes riitä kuvittelemaan mihin kaikkeen Holoa vielä voikaan käyttää pelatessa. Toisaalta en ole yhtään varma onko se todellisuudessa niin upeaa ja ihmeellistä, vaikka pelimaailman saisikin pöydästä kohoamaan esiin. Teknisesti toki upea ja hieno harppaus, mutta tuoko se lopulta sitä käytännöllisyyttä ja tutkimisen sekä kaivamisen riemua juuri Minecraftiin, kun et itse pääse olemaan hahmon silmissä, vaan pyörittelet sitä pöydällä?

Fallout4 on toki myös pelilistalta mielenkiintoinen, mutta mielenkiintoisempi osuus oli PC-puolella tehtyjen modien tuominen konsolipelaamiseen, eli XboxOnelle. Onko tämä oikeasti totta vai rajoitetaanko modien tuomista jollain tavalla? Esimerkiksi visuaalista ilmettä parantavat modit tuskin saavat revittyä Xboxin tehoista yhtään sen enempää irti, kuin kehittäjät ovat jo pelissä tehneet. Modit tahtovat myös välillä rikkoa peliä, joten päästääkö Microsoft konsolilleen jotain, jonka toiminnasta ei ole kunnolla takeita. Jonkinlaista karsintaa ja esitestausta kenties Microsoftin puolelta luvassa?

For the players


Sony puolestaan toteutti erittäin hyvin PS4:n kanssa lanseerattua ”For the players” –slogaania omassa pressissään. Kuten Microsoft, niin myös Sony oli täysin sivuuttanut business osuudet, eli menestyksen hehkuttamisen sekä tulos ja talouslukujen näyttämisen. Keskityttiin täysillä nimenomaan siihen mitä yleisö E3-messuilta haluaa. PELEJÄ!

Ja mielenkiintoisia tekeleitä Sonyn tilaisuudessa riittää:
Huomionarvoista todellakin se, että kaikki ovat nimenomaan pelejä. Vaikka virtuaalitodellisuus oli hieman läsnä myös Sonyn tilaisuudessa, niin siitä ei sen enempää omaan mieleen jäänyt. Peleistä kuitenkin poimintana ehdottomasti The Last Guardian, joka näyttää viimein elonmerkkejä. Projekti on ehditty jo tuomita kuolleeksi monesta lähteestä, mutta Sony on itse kokoajan vakuutellut, että projekti etenee edelleen. Näytetystä pelikuvasta en varsinaisesti ole ihan varma mitä sanoa, mutta ei se ainakaan huonolta näyttänyt. Hämmentävältä tasoloikinnalta enemmänkin, mutta kenties lisävuodet paljastaa pelistä lisää, tai sitten vaivutaan taas pitkään ja ikuisuudelta tuntuvaan horrokseen.

FF7: Remake oli ehkä isoin pommi, jota on tosin odotettu myös hartaasti. En ehkä itse niinkään innokkaasti, mutta nyt kun se kerta on oikeasti tulossa ja ainakin teaserin perusteella oikeasti hyvin tehtynä, niin kyllä pelihistorian yhden merkkipaaluteoksen pelaa aivan varmasti mielellään uudelleen. Toivottavasti kyseessä on kuitenkin vain kasvojen kohotus, eikä itse pelimekaniikkaan ole pahemmin koskettu. Nähtäväksi kuitenkin jää.

Sonyn pressi kokonaisuudessaan

Voi Nintendo minkä taas teit.


Nintendo on outo lintu, joka yrittää kalastaa liian syvällä. Toki muutama mielenkiintoinen nimike on tulossa:

  • Star Fox
  • Uusi 3DS Zelda
  • Xenoblade

Nintendo on aina mennyt omia polkujaan ja sen huomaa jo lähetyksessä. Nukkeshowlla esitellään pelejä maailman isoimman mediarummutuksen yhteydessä? No Japani on Japani, myös yritysmaailmassa ja maailmanlaajuisessa esittelyissä. Anti jäi erittäin torsoksi, vaikka mahdollisuudet räjäyttää pankki Nintendolla on kerta toisensa jälkeen.

Japanin peliteollisuuden murros näkyy vahvasti Nintendon tekemisessä. Lähes kaikki pelit olivat 3DS:lle, eikä uusi Star Fox jostain syystä aivan täysillä saanut puntteja tutisemaan, vaikka alun perin uskoin niin tapahtuvan. Kenties Nintendo on todennut, että Wii U:lle kehittäminen ei ole HD-grafiikan vuoksi niin helppoa kuin se kenties alun perin kuvitteli. Voisin jopa tässä vaiheessa veikata erittäin vahvasti, että seuraava iso Zelda, kuten myös kenties Mario tulevat vasta seuraavalle konsolisukupolvelle, jos ovat tulossa lainkaan. No Zelda ehkä, koska siitä on jo muutama vuosi puhuttu, mutta Nintendon osalta suuntaus on oikeasti enemmän ja enemmän nimenomaan taskupelaamisessa sekä yksinkertaisempien tekeleiden esilletuomisessa. Tällä tarkoitan esimerkiksi villaista Yoshi seikkailua, joka tekee tutusta tasoloikinnasta uutta vain uudenlaisella kuorrutuksella.

Square Enix:

  • Uusi Nier
  • Kindom Hearts 3
  • Deus Ex
  • Project Setsuna

Square Enix toi kenties yhden mielenkiintoisemmista peleistä julki vihdoin kunnolla. Kingdom Hearts –sarja on yksi ihailluimpia sarjoja, mitä tiedän. Jonkinlaisena Disney fanina Soran ja kumppaneiden seikkailut ovat vetäneet todella kovaa mukaansa ensimmäisen ja toisen osan myötä, joten tuleva kolmas osa onkin kenties tämän hetken odotetuin peli. Uudet nimikkeet Nier ja Project Satsuna olivat myös ensivilkaisuissa mielenkiintoisia, mutta oikeastaan niistä ei tiedetä kuitenkaan vielä mitään. Square Enix kuitenkin näyttää tekevän vahvaa paluuta RPG-pelien rintamalla ja siellähän pelitalon ydinosaaminen on ollut jo pitkään.

Pelaajan kannalta E3 oli menestys. Vaikka iso osa tiedettiin jo etukäteen, niin Sony ja Microsoft paukuttivat henkseleitään omilla vahvuuksillaan. Julkaisijat puolestaan toivat esiin laajemmin tulevia pelejään ja pelaajan kannalta hyvä uutinen oli, että suurin osa peleistä on tulossa jo tänä tai viimeistään ensivuonna. Joulusta 2015 näyttää olevan tulossa varsin kiireinen, joten taas voi kysyä onko pelaajalla menossa kulta-ajat vai jääkö liian moni nimike vailla huomiota yksinkertaisesti vain siksi, että kaikkea ei pysty yksi ihminen millään pelaamaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti