maanantai 13. lokakuuta 2014

XboxOneXboxOne julkaistiin vihdoin suomessa viimekuussa. 10 kuukautta alkuperäistä julkistusta jäljessä. Oma Suomen DayOne edition päätyi kotiin heti julkaisuviikonlopun jälkeen ja tässä hieman mietteitä laitteesta.

En ymmärrä mihin on saatu menemään 10 kuukautta? Konsolin lokalisointiin? Eiköhän tuo olisi onnistunu nopeamminkin.

Microsoftilta kehuttiin vielä viime Digiexpon aikaan kuinka odotus kannattaa ja XboxOne tulee entistä valmiimpana suomee. Usko siihen oli varsin vahva, mutta todellisuus on aika karu. Suomalaisena käyttäjänä kielivaihtoehdon saa toki suomeksi, mutta silloin ei voi käyttää laitteen koko potentiaalia, eli puhetta. XboxOne ei ymmärrä suomea. Englanti ei olisi lainkaan huono vaihtoehto, mutta sitä ei voi valita kun konsolin ja sijainnin kieli on Suomi.

Muilla kielillä puheentunnistus englanniksi näyttäisi olevan mahdollista, mutta miksi ei meidän kotimaisella? Taisin valita kieleksi englanti ja sijainniksi esimerkiksi Kreikka, jolloin puhekielenä voi käyttää englantia. Konsolin kielenä englanti ei anna sijainti vaihtoehdoksi lainkaan suomea. Mitä ihmettä? Next-gen? Kaikenlainen säätäminen ja kikkailu eri kielten ja alueiden välillä on minun osalta taakse jäänyttä aikaa. Haluan että laitteet toimii ja on mukavia käyttää.

Idea olohuoneen keskipisteen viihdekeskuksesta on varsin mainio, mutta esimerkiksi TV:n katsominen vaatii erillisen digiboxin. Minulla on aina viritin ollut televisiossa sisäänrakennettuna, joten television katselu boxin kautta ei onnistu. Sen sijaan HDMI läpivienti toimii mainiosti Xbox360 kanssa, jolloin säästän yhden portin vahvistimesta. Molempien koneiden tosin tulee olla tällöin päällä, joka hieman taas syö käyttömukavuutta.

Ylipäätään uuden boxin käyttöliittymä on erittäin sekava, enkä muutaman viikon käytön jälkeen tunnu pääsevän siihen kiinni. Haluttua asiaa joutuu etsimään pitkään ja joskus jopa pelkästään asetuksiin pääseminen tuottaa vaikeuksia. Etusivulla kun kuvakkeet tuntuvat vaihtelevien paikkaa, joten käytännössä kaikki halutut ja tärkeät paikat on syytä kiinnittää omaan näyttöön.

On bonessa kuitenkin hyvääkin. Ohjain on edelleen aivan järkyttävän hyvä kädessä ja impulssiliipaisimet toimii hienosti. En tosin ole muualla kuin ajopeleissä ominaisuutta kokeillut, mutta pieni värinä sormenpäissä todella toimii ja tuo mukavan pienen lisämausteen pelaamiseen.

Kinect kamera on myös mukava lisä ja erityisesti jos harrastaa latauskoodeja. Koneen mukana tuli muutama peli latauksina, eikä ikävää koodia tarvinnut itse kirjoittaa. Riittää että menee koodin antamiseen tarkoitettuun ohjelmaan ja näyttää koodin yläpuolella olevaa QR-koodia kameralle. Peli lähtee latautumaan vahvistusten jälkeen. Pieni 500 Gb kovalevy ei kuitenkaan tule riittämään, jos konetta käyttää yhtään enempää.

Sony on tehnyt asiat PS4 kanssa vaan niin paljon paremmin. Xbox ohjaimesta on kadonnut normaali kuulokeliitäntä, joka tuli PS4:n ohjaimeen. Koneen tehoista iso osa tuntuu menevän vain taustaprosessien pyörittämiseen ja PS4-pelit tuntuvat olevan jatkuvasti testeissä voittajia vertailussa. Käyttöliittymä on selkeä ja yksinkertainen, kun taas XboxOnessa sitä halutaan viedä enemmän PC-maailman suuntaan ja joutuu oikeasti pohtimaan kuinka asioita käytetään. Jokainen asia kun on oma appi, kuten Blu-ray elokuvan katsomisen yritys kertoi. Koneeseen piti ensin ladata ohjelma toistamista varten, mutta iso peli olikin jo latauksessa. Nopeasti ei ainakaan löytynyt vaihtoehtoa ”lataa ensin tämä” –vaihtoehdolle. Xbox1 on myös järkyttävän iso minkä lisäksi mukana on valtaisa virtalähde. Ps4 siro paketti on paljon miellyttävämpi näky olohuoneessa.

Vaikka haluaisinkin nähdä kunnollisen ”konsolisodan”, jossa molemmat voivat kilpailla tasavahvasti omilla vahvuuksillaan, niin XboxOnella vahvuuksia ei ole kuin yksi. Yksinoikeuspelit ovat ainoa keino, millä Microsoft voi saada konetta myytyä. Itse ainakaan en näe kovinkaan järkevää syytä perus Matti Meikäläisen hankkia sitä PS4:n sijaan, jolle tulee vieläpä 50 euron vuosimaksua vastaan joka kuukausi ilmaista laadukasta pelattavaa. Suomi on PS maa ja sellaisena se myös uuden sukupolven myötä entistä vahvemmin tulee pysymään.

Microsoftilla oli kaikki ainekset käsissään Xbox 360 menestyksen ja PS3:n ongelmien vuoksi juosta karkuun ja kovaa, mutta omiin PR-hölmöilyjen ja täysin kesken olevan laitteen kanssa Sonyn haastaminen on todella vaikeaa. Tuntuu siltä, että Microsoft on kadottanut visionsa, joka vielä ennen nöyrtymistä pelimaailman palautteen edessä sillä oli tähtäimessä. Sääli. Olisikohan kenties kannattanut vain pitää valittu suunta, eikä alkaa peruuttelemaan? Tuskin tablet boomi olisi alkanut, jos Apple ei olisi rohkeasti näyttänyt mitä ihmiset oikeasti haluavat.2 kommenttia:

 1. Mites ne PS4:sen lukemattomat bugit, viimeistelemättömät tuotteet, hajoavat ohjaimet, puuttuva 3D Blueray-tuki jne.? ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omalle kohdalle ei ole pahoja bugeja tai hajoilevia ohjaimia osunut. Puuttuvia ominaisuuksia toki oli julkaisun yhteydessä, mutta nythän ne on jo korjattu, eikä tietääkseni PS4:n kytkemisen jälkeen tarvitse päivittää muuta kuin uusi firmis niin homma rokkaa blu-rayn osalta.

   XboxOnen suhteen aikaa on ollut se 10 kk ja edelleen laite tuntuu keskeneräiseltä. Blu-ray levy vaihtoi hetkessä X1:stä PS4:n kun huomasin, että täytyisi joku ohjelma ladata ennen kuin pääsee levyä katsomaan. Toisin PS4:sta on ehditty käyttää se 10 kk pidempään, joten se on jo tutumpi.

   Mielenkiinnolla odotan mitä tuleman pitää X1:n suhteen, mutta tällä hetkellä tuntuu, että suunta on hukassa. Upeita pelejä kuitenkin laitteelle tulee ja on tulossa, joten kyllä se käytössä pysyy, mutta todennäköisesti lähinnä vain yksinoikeuspelien suhteen.

   Pelikoneita molemmat kuitenkin itselle ovat, vaikka firmat muuta niihin yrittääkin tuoda.

   Poista