maanantai 30. joulukuuta 2013

Rain (PS3)


Rain on mielenkiintoinen peli. Sitä voi oikein helposti kutsua taidepeliksi. Rain on Sonyn Japanin osaston kehittämä, eikä moinen peli varmaan länsimaissa olisi edes saanutkaan Hyväksytty! -leimaa projektia esiteltäessä. Kyseessä on tarina, kertomus, voisi ehkä sanoa pienoisromaani pelin muodossa.

Poika näkee tytön ja häntä jahtaavan olennon. Poika seuraa tyttöä, joka on jo ehtinyt kadota näkyvistä. Idea on varsin simppeli. Seuraa tyttöä ja yritä pysyä hengissä. Tuntemattomat olennot jahtaavat myös poikaa, joten vaara voi olla jokaisessa nurkassa. Sitä ei välttämättä tosin näe.

Pelin juju on nimen mukaisesti sateessa. Poika, tyttö kuten myös tuntemattomat olennot ovat näkymättömiä loputtoman pimeyden täyttämässä kaupungissa. Ainoastaan sade paljastaa heidät sekä askeleet esimerkiksi vesilammikoissa. Kaupunki on täynnä katoksia tai siltoja, jotka antavat suojaa sateelta. Tämä on avain asemassa etenemisessä. Viholliset eivät näe, jos olet poissa sateesta. Kuka tyttö on, miksi olen näkymätön tai missä ylipäätään olen? Ainoa vaihtoehto on seurata tyttöä ja löytää vastauksia.

Pelaaminen on suoraviivaista ja eteen tuodaan etenemistä estäviä ongelmia, jotka ratkeavat kenttää hyödyntämällä. Tiputtamalla tikkaat tai työntämällä esineitä, jotta voi nousta ylemmäs. Toisinaan harhautetaan tuntemattomia olioita tai vain hiivitään hiljaa ohi. Pelaaminen on siis eteenpäin pyrkimistä tarinan seuratessa kenttiin sulautetuilla teksteillä. Ikään kuin kertoja kertoisi kokoajan tarinaa, jota pelaaja pelaa.

Asetelma toimii ja halu selvittää mysteeri on vahvasti läsnä. En tunne poikaa tai tyttöä lainkaan, mutta heidän lopullinen kohtalo mietityttää. Tunnelma on jatkuvan sateen ja pimeyden sekä tyylikkäästi tunnelmaa luovan musiikin ansiosta kokoajan hienosti läsnä.

Tällainen peli voi tulla vain Japanista. Mikään merkittävä mestariteos se ei ole, enkä usko sen kovin suurta suosiota saavan. Peli on itsessään varsin yksinkertainen, mutta kuitenkin täysin omanlaisensa. Jos erilaiseen peliin on valmis muutaman euron sijoittamaan, niin Rain tarjoaa yhdeksi illaksi mielenkiintoisen mysteerin. Kielimuurikaan ei ole esteenä, sillä peli on täysin lokalisoitu suomeksi.Kuvat: Giantbomb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti