lauantai 21. joulukuuta 2013

PlayStation 4PlayStation 4 on ollut suomessa markkinoilla ja siinä samalla omassa olohuoneessa kolme viikkoa. Ensitunnelma uudesta laitteesta oli erittäin innostunut. Uusi tehokas rauta oli vihdoin täällä tuoden mukanaan nextgenin! Wii U löytyy toki hyllystä, mutta en sitä ole uudeksi sukupolveksi osannut mieltää. Lähinnä kone on Wii:n grafiikkapäivitys, jolle ei uusia kiinnostavia nimikkeitä ole vielä tullut kovinkaan montaa.

PS4 puolestaan toi heti uuden sukupolven värinän takaraivoon. PS3:n kokemuksiin pohjautuen vaihdoin heti tulevaisuutta ajatellen isomman kovalevyn uutukaiseen. Kovalevyn vaihdosta kirjoitinkin ohjeen muodossa jo aikaisemmin.

Levy on toiminut hyvin, eikä vaihdon aiheuttamia ongelmia ole esiintynyt. Suosittelen tekemään levyn vaihdon heti koneen oston jälkeen. Myöhemmin se voi olla haastavampaa pelien ja tallennusten siirron osalta.

Entäpä sitten itse laite? Millainen on uusi PS4?


Ulkomuoto

PS4 näyttää tyylikkäältä. Alussa en ollut varma pidänkö siitä, mutta nyt laitetta päivittäin katseltuani alan oikeasti mieltää laitteen tyylikkääksi. Se on myös erittäin kompaktin kokoinen. Varsinkin kun ottaa huomioon, että laite sisältää myös virtalähteen, jota muut konsolit eivät tee. Ei voi kuin ihailla Sonyn taitoa luoda rautaa ja erityisesti PS4:n kohdalla tehokasta sellaista edulliseen hintaan. Laite on siro varsinkin vanhan mallin PS3:n rinnalla.

Pölyjen pyyhkimen onnistuu hienosti koneen päältä, mutta saa nähdä kuinka ikävästi kyseistä, viikoittain jostain kasautuvaa pulveria tuppaa kertymään esimerkiksi etupaneelin vakoon tai valojuovan uran reunoihin.

Ohjain

PS4:n uusi DualShock 4 on saanut erittäin paljon kehuja. Ei tietenkään syyttä ja ohjain tuntuukin erittäin hyvältä. DualShock 3 on ollut aina ihan ok ohjain, eikä minulla ole ollut suurempia vaikeuksia pienten käsien vuoksi sitä käyttää. Xbox 360 -ohjaimen kuitenkin käteen aikanaan saatuani ei ole tehnyt mieli palata DualShock-ohjaimen pariin.

Nelosversio kuitenkin tuo ohjaimen tuntua ja jämäkkyyttä. Liipaisimet kaartuvat vihdoin oikeaan suuntaan ja tatit ovat enemmän erillä toisistaan. Keskellä oleva kosketuslevy on tuntunut alusta asti luontevalta, vaikka ei sillä kovin paljon ole vielä käyttöä ollut. Assassin’s Creed 4:ssä levy toimii nappina, josta pääsee karttaan. Karttaa voi rullata sormella levyn ansiosta, mutta luontevampaa on tehdä se tateilla. Tulevaisuudessa levy kuitenkin voi tuoda ohjaukseen pientä lisäkivaa ja helppoutta.

Tatit onkin sitten hieman ristiriitaiset. Ainoa ongelma aikaisemmin oli niiden läheisyys, mutta minua ehkä hieman häiritsee tattien pinta ja muoto. Pinta tuntuu jotenkin oudon karkealta, mutta kuitenkin oma sormeni liukuu ikävästi tatin pinnalla. Voi olla että pidän sormea liian reunalla, enkä käytä painauman tuomaa etua hyväksi. Tiukkaa pidempää tilannetta pelatessa ote tatista tuntuu karkaavan ja toisella kädellä joutuu hieman avustamaan, jos pelitilanteen vuoksi tattia ei saa päästää karkaamaan suoraksi. Päällysteen kulumista ei tosin omalla kohdalla vielä ole havaittavissa, vaikka siitä on aika paljon eri lähteistä saanut kuulla.

Akkukesto on ollut toistaiseksi siedettävää, mutta nopeammin uusi ohjain tuntuu kuluttavan akun. Värillinen iso valo lisäksi heijastaa tietyissä kohdin ikävästi televisiosta, mutta suurta haittaa siitä ei ole ollut. En tosin varsinaista hyötyäkään ole löytänyt.

DS3:sta jotain kertoo myös se, että ohjain tuntuu todella lelulta noin viikon verran DS4:llä pelattuani, joten uusi ohjain on ehdottomasti yksi PS4:n mukanaan tuomista isoista ja onnistuneista uudistuksista.

Käyttö

Alkuasetusten ja totuttelun jälkeen PS4:n maailmassa on kuin kotonaan. Suurin havaittava ero on nopeus. Kaikki toimii todella sulavasti, eikä oikeastaan mitään joudu odottamaan. Se onkin uuden konsolin tärkein ja ihanin uudistus. PS4 toimii yksinkertaisesti todella jouhevasti ja tekee taustalla paljon asioita, joita ei itse edes huomaa.

PlayStation Store on PS3:ssa ollut todella kankea ja sen käyttämistä on varsin paljon halunnut välttää. PS4:n puolella myös Store on kuin toisesta maailmasta. Sulava ja sujuva, jota selailee ja tutkii mielellään. Sisällön puutteen vuoksi ei tosin kovin kauan.

Ero valmiustilan ja sammuttamisen  välillä on kuitenkin suuri. Sammutettuna kone ei hae automaattisesti päivityksiä. PS3 käynnisti itsensä aina tiettyyn aikaan ja suoritti automaattiset toiminnot. Nyt en ole lainkaan varma koska pelitallennukseni synkronoidaan verkkoon tai ladataanko päivityksiä. Sammutan nimittäin aina koneen kokonaan, koska katkaisen virrat olohuoneen laitteistoista yön ajaksi ison jatkojohdon virtakatkaisimesta.

Jakotoiminto on myös uskomattoman hieno ominaisuus. Aina Share-nappia painaessa levylle tallennetaan edelliset 15 min pelistä videona sekä kuvakaappaus pelitilanteesta. Halutessaan koko pätkän tai osan siitä voi jakaa Facebookin kautta kavereille. Suora Youtube-yhteys olisi tietysti erittäin suotavaa, mutta jo nyt pelien sisällön ja ennen kaikkea hauskojen tilanteiden jakaminen on osoittanut kyntensä.

Toivottavasti ominaisuus paranee entisestään. Esimerkiksi esikatseluvideon kelaaminen oikeaan kohtaan on varsin kankeaa. Jos haluat jakaa minuutin pätkän videon lopusta, eli tilanteesta jossa painoit Share-nappia, niin editorilla joutuu noin 20s pätkissä kelaamaan koko 14min videon.

Pelit

Pelejä ei vielä tietysti kovin montaa ole ja niistäkin vain kahta itse pelannut. Jo nyt AC4 sekä Resogun ovat osoittaneet kuinka upeaa uuden konsolin saaminen vihdoin on. Pelit pyörivät tasaisesti eikä lataustaukoja tarvitse juurikaan odotella. Kaikki vain toimii yksinkertaisesti hienosti. Muutaman kerran kone on jumittunut AC4:sta pelatessa. Todellisia NextGen kokemuksia ei kuitenkaan Resogunin lisäksi taida vielä oikeastaan olla, joten pelien osalta kone pystyy näyttämään kyntensä vasta tulevaisuudessa.

Pelit ovat kuitenkin osoittaneet sen, että uusi rauta oikeasti pystyy tarjoamaan enemmän. Parempaa ja sulavampaa ruudunpäivitystä sekä tarkempia yksityiskohtia. Lopulta saadaan myös oikeasti FullHD tasoista kuvaa ruutuun, joten vaikka numeroissa hyppäys ei ole kovin iso, niin laskentatehon ja muistin kasvu tuovat pelaajille oikeasti herkullisia hetkiä.
Vasta muutaman vuoden kuluttua aletaan kuitenkin oikeasti näkemään mitä laitteilla on tarjota. PS4:sta on kuitenkin ilo käyttää ja ennen kaikkea sillä on suunnaton ilo pelata.

Sony on ehdottomasti oikealla tiellä. Nimenomaan pelaajan konetta tekemässä. Ominaisuuksia toki varmasti tulee lisää ja nykyisiä viilataan palautteen myötä. Sony jatkaa myös uskomattoman upeaksi ominaisuudeksi noussutta PlayStation Plus –palvelua PS4:n myötä. Kuukausittaista ilmaista pelattavaa on siis tulossa uuden konsolin myötä peräti kolmelle koneelle. Sony on PS4:llä tuonut ehdottomasti todellisen pelaajalle suunnatun NextGen-kokemuksen olohuoneeseen. Innolla odotan ensivuotta, oikeita NextGen-pelejä sekä Microsoftin vastausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti