sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Batman Arkham Origins


2009 pelimaailma kohaht, kun toinen toistaan laadukkaammat arvostelijat kehuivat Rocksteady Studiosin tekemää Batman Arkham Asylum -peliä. Jatkoa seurasi 2011 Arkham Cityn muodossa. Molemmat ovat erinomaisia pelejä ja todella hienoja kokonaisuuksia, jotka lisäksi loivat uudenlaisen suunnan ja taistelusysteemin toimintaseikkailuille.

Aikaisemmin kirjoitin fiilistelyä uusinta Batman Arkham Origins –peliä kohtaan. Epäilin tuolloin uuden tiimin taitoja luoda yhtä hieno kokonaisuus. Todettakoon heti että epäilyt osoittautuivat todeksi ainakin minun mielestäni, eikä Origins yllä edeltäjiensä tasolle.

Origins on sarjan kolmas osa, mutta se sijoittuu aikaan ennen kahta ensimmäistä osaa. On jouluaatto ja Batman puuttuu Blackgate vankeinhoitolaitoksesta karanneiden vankien pakoon. Pakoa johtaa Black Mask, joka on luvannut Batmanin nappaamisesta 50 miljoonan dollarin palkkion. Batmanin päästä on siis kiinnostunut koko joukko pahiksia sekä korruptoituneita poliisin SWAT-tiimiläisiä. Nämä luonnollisesti laitetaan kumoon yksi toisensa jälkeen.

Origins kertoo varsin mielenkiintoisella tavalla Batmanin kasvutarinaa ja tutustutaan Batmanin tarinan tärkeisiin hahmoihin. Batmanin ja Jokerin suhde syvenee nopeasti ja peli päättyykin varsin odotetusti pohjustaen sarjan ensimmäisen osan, Arkham Asylumin tarinaa.

Tarina on varsin löyhä ja varmanpäälle pelattu. Se kuitenkin jaksaa pitää mielenkiintoa yllä, mutta muutamia käsikirjoituksen lapsuksia on havaittavissa. Banen vierailu lepakkoluolassa johtaa Alfredin loukkaantumiseen ja minulle tuli käsitys, että Bane olisi edelleen luolassa. Alfredin turvallisuuden takaamisen jälkeen oletin lähteväni jahtaamaan Banea, mutta seuraava kohtaus olikin yllättäen jossain aivan muualla. Useamman kuin kerran tuntui jokin kohtaus jäävän kokonaan tapahtumatta. Olikohan peliä lopulta leikelty rankalla kädellä?

Pelin tunnelma on hyvä. Se on Batmania ja taistelusysteemi on entisellään. Itse en tosin ole nappien rämpyttämisen ystävä, mutta sopivalla tauotuksella pelaaminen on hauskaa. Lisäksi hieman uusia varusteita ja uusi tarina. Näkyvimpänä uutuutena Batman ratkoo rikoksia skannaamalla tapahtumapaikkoja, jolloin saa näkymän tapahtumista ja pystyy etsimään johtolankoja. Batmanin varustus antaa rikosten tutkintaan paremmat välineet, kuin suosikkisarja CSI:n tutkijoilla on käytössään.

Kaikki on siis varsin hyvin ja tätähän toivottiin? Samaa vanhaa ja hieman uutta. Jep, kuulostaa hyvältä, mutta tekninen toteutus ontuu todella pahasti ainakin Xbox 360:lla. Peli kaatuilee jatkuvasti ja aiheuttaa outoja tilanteita kerrasta toiseen. Viholliset jäävät jankuttamaan samaa dialogia paikalleen, vaikka pitäisi tulla Y-napin painalluksella lopullisen niitin varmistava kuulustelu. Toisinaan viholliset jäävät kulmiin jumiin eivätkä liiku yhtään mihinkään. Viimeisin päivitys paransi vähän tilannetta, mutta ongelmia esiintyy kuitenkin edelleen.

Loppupeleissä varsinaisia uudistuksiakaan ei kauheasti ole paitsi tietysti tarina. Uusi kehittäjä ei ole saanut samanlaista hurmosta pelissä aikaan tai sitten aikaisemmat pelit ovat luoneet liian suuret odotukset jatkon kannalta. Niin tai näin, uusi Batman on hyvä peli, mutta tarina ja Batmanin maailma olivat ainoa kantava voima. Välillä tuli tunne, että tämä on aivan liikaa samaa vanhaa, eikä ollut suurta intoa edes pelata. Tekemistä pelissä kyllä riittää, jos jaksaa kaiken koluta, mutta itselleni riitti Batmanin seikkailut. Tuntuu että lepakkomiehen tarinat on saatu päätökseen ja tuskin mahdollista seuraavaa osaa tulen odottamaan kovinkaan innostuneesti.

Kuvat: Giantbomb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti