tiistai 15. lokakuuta 2013

GTA 5 - maailmaEnnen GTA 5:n julkistusta muistelen nähneeni jossain uutisessa kuvan San Andreasin koosta aikaisempiin Rockstarin tuotoksiin verrattuna. Todellisuudessa miljöön koko ei tule vertailukelpoisena mieleen, koska muistan vain että esim. GTA 4 kaupunki tai Red Dead Redemptonin aavikko olivat laajoja alueita, mutta kuinka laajoja oikeasti? Eiköhän GTA 5 kuitenkin vie maailmallaan voiton kilpailijoistaan läänin määrässä. Jopa nopealla autolla saaren eteläpäästä pohjoiseen menee hyvä tovi. Puhumattakaan että lähdet pyörällä tai jalkaisin vaikka vuorta kapuamaan.

Jos on rahaa saa tekijöitä, jos on tekijöitä, niin joukkoon mahtuu myös taitoa. Maailman kalleimman viihdetuotteen budjetti todella näyttää, mitä voidaankaan saada aikaan, kun on rahaa resursseihin. GTA 5:ssa on uskomattoman hienoa vain painaa kaasu pohjaan ja nauttia vaihtelevista maisemista kaupungin lentokentästä, horisontissa siintävään vuorenhuippuun asti. Matkalla voi jäädä ihastelemaan niin metsää, järveä, jokia, tehtaita, kaivosta, pilvenpiirtäjiä tai vaikka kokonaista farmia muista lukuisista yksityiskohdista puhumattakaan. Vesi on yksi ehkä upeiten toteutetuista pelihistoriassa. Etenkin hieman edempänä rannasta merellä olevat aallot ja vaahtopäät tuovat upeaa tuntua veneellä tai vesiskootterilla ajamiseen. Tai entäs sitten auringonlaskut ja illan pimennyttyä kaupungin valomeren tuike ilmasta käsin?

Jokainen pelissä näkyvä yksityiskohta on tehty todella asiaan paneutuen. Se erottaakin GTA:n monista muista peleistä. Budjetti näkyy ennen kaikkea yksityiskohdissa, hiottuina kokonaisuuksina ja äänimaailmassa. Radiot tuuppaavat tuttuun tapaan hyvää musiikkia ja musiikkimausta löytyy varmasti kaikkialle sopivaa tavaraa. Aseet, autot, veneet, dialogi, eläimet… kaikki kuulostaa hyvältä! Jokaiseen osa-alueeseen on lisäksi tehty toimiviksi. Sama se ajatko autoa, moottoripyörää, ammutko aseella vai lennätkö. Jokainen toiminto on suhteellisen tarkkaan mietitty ja tehty kuin FPS tai ajopeliin keskittynyt teos sen toteuttaisi.

Maailman yksityiskohdat kuitenkin veivät oman huomioni varmaan ensimmäisenä. Ihmisiä on joka paikassa touhuamassa omia askareitaan, autoissa voi vaihtaa pitkät valot halutessaan, meret on täynnä erilaisia hylkyjä ja korallialueita…ääääh en edes osaa selittää mitä kaikkea pientä pelistä on löytynyt matkan varrella!

Mutta mutta, sitä mitä pidemmälle peli ehti, niin sitä enemmän havahduin siihen, että vaikka lääniä ja yksityiskohtia riittää, niin maailmahan on vain laajaa kuorta. Kuinka moneen rakennukseen esimerkiksi oikeasti pääsee? Suurin osa ellei kaikki niistä taidetaan käydä läpi tarinan ja tehtävien aikana. Varsinaisesti tutkittavaa ei ole kuin ulkomaailmassa, joka se tosin on kyllä paljon. En kuitenkaan ole GTA:n parissa varsinaisesti valtavia löytämisen riemuja kokenut. Toki etsittävää on kirjeiden ja avaruusromun muodossa, mutta tuoko 50 saman esineen etsiminen jollekin jonkinlaista valtavaa tyydytystä? Muuten ei ole löytynyt kuin aseita ja joitain randomeja rahasalkkuja.

Himan hahmon kehitystä on mukana eri taitojen karttumisen muodossa ja kaikkia aseitakin voi parannella kaupasta saatavilla varusteilla. Itselle ainakin heräsi pieni kehitystoivomus GTA 6:sta silmälläpitäen. Eikö olisi hienoa jos löytämisen riemua pääsisi oikeasti kokemaan erilaisten tavaroiden muodossa, joita voisi sitten käyttää aseisiin tai vaikka autoihin? Taloon kuin taloon voisi mennä tutkimaan millainen perhe tai Trevorin hullu sukulainen siellä oikein asustaakaan. Silloin laajan ja upean maailman tutkiminen saisi aivan uuden merkityksen. Nyt se on ollut lähinnä maisemien ihastelua ja henkeäsalpaavista harrastusaktiviteeteista nauttimista.

Niin tai näin. Jotain kitisemisenaihettahan peleistä aina löytää, vaikka ne olisivat kuinka täydellisiä. GTA 5 on uskomaton teos ja sen saumaton laajuus jaksaa hämmästyttää jokaisella pitkällä reissulla. Etenkin kun kyseessä on edelleen nykygenen peli. Eikä vähiten suihkukoneella kiitäessä kohti korkeuksia kaupungin peittyessä pilvien alle auringon laskiessa vieressä värjäten kaiken upeaan punakeltaisen värikirjoon.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti