sunnuntai 20. lokakuuta 2013

GTA 5 - kulkuneuvot
Kulkuneuvoja GTA 5:stä löytyy aivan laidasta laitaan. Perinteisen auton ja moottoripyörän lisäksi pääsee niin helikoptereiden, lentokoneiden, hävittäjän, sukellusveneen, polkupyörän tai vaikkapa vesiskootterin kyytiin. Matkaa voi halutessaan taittaa esimerkiksi nousemalla helikopterilla yläilmoihin ja syöksyä sieltä haluttuun paikkaan liitovarjoa apuna käyttäen.

GTA:ssa autot on kuitenkin ollut aina se ydin juttu liikkumisen kannalta. Autoja saa niin ostamalla, kuin kadun varsilta tai vaikka liikennevaloihin pysähtyneeltä kaupunkilaiselta. Poliisit lähtevät perään vain ryöstötapahtuman nähdessään. Eipä sinilakkeja juuri teillä näy, joten varsin vapaasti lähimmän auton voi halutessaan napata itselleen.

Kaikki kolme hahmoa omistavat myös oman ”nimikkoauto”, joka on yleensä aina jossain lähellä, kun vaihdetaan hahmojen välillä. Näitä autoja voi kustomoida paitsi pelin sisällä, niin myös iOS laitteisiin ladattavan iFruit ohjelman avulla. Omat rekisterikilvet olivat mukava lisä omaan kustomoituun ajoneuvoon, joiden luonti onnistui iFruit ohjelmalla.Kustomointi onkin oma iso alueensa. Vaihdettavaa tavaraa nimittäin löytyy todella paljon alkaen väreistä ja vanteista, aina moottoriin asti. Ongelma vain on oman kulkuneuvon sälytettävyys. Kuinka saa kustomoidun oman ihanneauton pysymään pelissä mukana?

Itse olen kahdesti kadottanut oman tuunatun ajoneuvon. Teoriassa ainakin kadonneet ja teidenvarsiin jätetyt autot löytyvät poliisin hellästä huomasta, josta ne voi lunastaa itselleen 250 dollarin hintaan. Jos autoja ehtii kuitenkin romuttaa ja kadottaa liikaa, niin rakkaat menopelit saattavat olla kadonneita iäksi.

Useammin kuin kerran olen joutunut ostamaan uudelleen moottoripyörän tai auton, ja tuunaamaan sen uudelleen. Nyt komistus sitten makaakin autotallissa, josta se ei toivottavasti katoa.

Pelistä tuntuisi puuttuvan yksi minua lämmittävä ominaisuus. Haluaisin kovasti vaihtaa esimerkiksi Franklinin nimikkoauton omaan uuteen tuunattuun malliin, mutta se ei näytä onnistuvan. Online puolella tämä taitaa olla toteutettavissa kustomointipaikkojen avulla. Miksihän samaa ei ole yksinpelipuolella?

Surfilauta taitaa olla ainut kapine, jota ei ole pystynyt pelissä käyttämään. Tosin ne ovatkin lojuneet vain rannalla. Muuten kaiken vastaantulevan on voinut ottaa omaan käyttöön ja ennen kaikkea ne ovat olleet mukavia käyttää. Rockstar onkin hionut myös jokaisen kulkuvälineen sellaiseksi, kun sen olettaisi olevan. Helikopteri varmaan vaikein hallittava aluksi, mutta harjoittelun myötä sekin sujuu jo erittäin hyvin.

Sama se kulutatko kumipyöriä, siipiä tai sukellatko syvyyksiin. Aina löytyy vaihtoehtoja liikkumiseen. Monipuolisuus on taas se sana, jota voi hyvin käyttää kuvastamaan GTA 5:ssa tapahtuvaa liikkumista. Kenties potkulauta seuraavaan versioon? Saisi tungettua vielä GTA:n maailmaan vanhan kunnon Tony Hawk pelailua. Muutenhan eri peligenret onkin erittäin hyvin edustettuna ja ennen kaikkea, erittäin hyvin toteutettuna.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti