keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Xbox One fiiliksiä


Eilen se sitten vihdoin tapahtui. Uusi Xbox näki päivänvalon ja nimeksi tuli Xbox One. Alla hieman omia mietteitä tilaisuudesta ja laitteesta.Tilaisuus alkoi tekstillä All-In-One, joka johdatteli uuteen nimeen. Xbox One nimeä en muista edes nähneeni arvailuissa. Nimi on mielestäni ihan OK ja siihen tottuu varmasti nopeasti. Parempi ainakin, kuin Infinity tai muut varsin pitkät lisänimet. Sony PS4:n kanssa on kuitenkin mielestäni kaikkein johdonmukaisin ja tuo aina uuden numeroversion konsolista. Helppoa ja yksinkertaista.

Onhan X1 tavallaan kuitenkin outo, koska ensimmäinen Xbox on jo ollutta ja mennyttä. Nimi viittaakin tietysti konsolin medialaitekeskeisyyteen olohuoneen keskuksena, jolloin (ainakin jenkeissä) yhdellä laitteella voi hallita kaikkea olohuoneen toimintoja peleistä, elokuvista ja musiikista aina televisioon asti.

Itse koneen ulkomuoto on varsin hillitty, mutta tyylikäs. Täytyy myöntää, että aluksi se näytti vain digiboxilta, mutta tarkemmin katsottuna laite näyttää todella hyvältä. Kulmikkuus sulattaa sen hyvin laitehyllyyn, eikä koneessa ole mitään ylimääräistä. Koloja, tasoja tai ulokkeita ei ole, joten ainakin viikkosiivousta tehdessä pölyt saa helposti pyyhkäistyä.


Ohjain on myös tutun Xbox ohjaimen näköinen pienillä muutoksilla. Muutokset ainakin ulkonäön perusteella ovat silmää miellyttäviä ja etenkin ristiohjain näyttää paremmalta.


Rautapuolesta paljastettiin:
8 ytiminen prosessori
8 GB muistia
500 GB kovalevy
Blu-ray -asema
HDMI -sisään- ja –ulostulo
USB 3.0 –tukiTämä nyt ei juuri mitään kerro ja paperilla näyttäisi olevan varsin tasoissa PS4:n kanssa. Tarkempia tietoja ei tosin vielä tiedetä. Muistin on eri lähteissä vahvistettu olevan DDR3:sta, kun taas PS4:n sisuksissa käytetään tehokkaista näytönohjaimista tuttua GDDR5 muistia. Muisti saattaakin luoda jonkinlaista eroa konsolien suorituskyvyssä.

Entäs itse pelit? Isoin ”paukku” oli varmasti suomalaisen Remedyn juurtuminen syvälle uuden Boxin syövereihin. Quantum Break näytti hyvältä, vaikka video ei paljon vielä tarjonnutkaan. Jonkinlaista ajalla leikkimistä ilmeisesti tiedossa. Samoin uusi Forza5 sai tietysti valokeilan heti alussa. Oliko kyseessä sitten kummastakaan varsinaista pelikuvaa vai tilaisuutta varten räätälöityä videomateriaalia?


Microsoft lupaili panostavansa kovasti peleihin ja Xbox One saa ensimmäisen vuoden aikana 15 yksinoikeuspeliä, joista kahdeksan on uusia nimikkeitä. Näistä ei juuri mainintaa kuitenkaan ollut, joten takki jäi varsin tyhjäksi. Annetaan illuusio siitä, että paljon on tulossa, mutta onko kyseessä sitten muuta kuin Kinect räpellyksiä? EA tykitti jenkkilässä suosittuja nimikkeitä kuten Fifa, NBA, ja blablablabla. Täysin selviä juttuja, että tulevat myös uudelle koneelle. Ainiin ja tietysti CoD hienoilla koiran nenäarvilla höystettynä.

Tilaisuudessa ei käsitelty käytettyjä pelejä, mutta ainakin faktana pidettyjen huhujen mukaan niiden ostaminen näyttäisi vaikeutuvan. Pelit tallennetaan kovalevylle, jonka jälkeen levyä ei enää tarvita, mutta samalla peli liitetään Live tunnukseen. Käytetyn pelin pelaaminen on mahdollista, mutta lisämaksua vastaan. Tätä toivottavasti tarkennetaan viimeistään E3:ssa. Kuinka iso maksu on? Tämä ilmeisesti tarkoittaa myös, ettei samassa taloudessa asuva voi pelata samalla koneella olevaa peliä omalla live tunnuksellaan? Joissain peleissä kun tallennusta ei voi määrittää, vaan se menee automaattisesti profiilin mukaan.

Itse tilaisuus jäi mielestäni varsin vaisuksi. Odotin Microsoftilta paljon. Toki paljon jo näytettiin, mutta ei lainkaan yllätyksiä tai mitään, miksi hype olisi noussut sfääreihin. Tämä näkyi myös Sonyn ja Microsoftin pörssikursseissa Sonyn noustessa ja MS:n ottaessa hieman takapakkia. Sonyn tilaisuus tuntuu ”voittajalta” tässävaiheessa ja PS4 ainakin toistaiseksi tuntuu oikeasti pelikoneelta samalla, kun Microsoft keskittyy keskitetyn viihdesisällön luomiseen. Oikeasti haluanko kuitenkaan vastaanottaa skype puhelua samalla kun pelaan tai katson elokuvaa? MS panostaa viihdekeskukseen, josta suurin osa ominaisuuksista tai lähes kaikki toimii vain rapakon tuolla puolen. Tilaisuus toikin vahvasti mieleen viimevuoden E3 tapahtuman. Ainoastaan erona oli, että vilautettiin uutta rautaa.

Konsoli on kuitenkin odotetusti tulossa maailmanlaajuisesti tämänvuoden aikana. PS4:stä ei ole Euroopan osalta tietoa ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niin Eurooppa tulee jäljessä muun maailman perässä ensivuonna.

E3:ssa molemmilla on paljon kysymyksiä vastattavana. Odotus jatkuu ja lisää faktaa halutaan molemmilta. Onneksi avaukset on vihdoin tehty ja loppuvuosi odotellaan mielenkiinnolla. Useamman vuoden odotus palkitaan vihdoin ja uutta rautaa konsolipuolella ollaan viimeinkin saamassa. Räjäyttävää E3:sta odotellessa. :)
Kuvat: Xbox.com

Loppuun vielä kiteytys showsta. :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti