torstai 22. marraskuuta 2012

Lumia 900

Nokian siirryttyä Microsoftin kumppaniksi ”viimeisiä mahdollisuuksia” on mediassa viljelty vaikka kuinka. Lumia 900 piti olla kohtalon puhelin ja pian Suomeenkin tuleva 920 on ”taas” sitä. No uusia puhelimia tulee ja hyvä niin.

Nokian puhelinten suhteen olen luovuttanut jo tovi sitten, kun vaihdoin aikanaan iPhoneen. Rautapuolihan on ollut Nokialla aina hyvää, mutta se ohjelmisto tökki jo Symbianin, ja näköjään myös Windows Phonen kanssa. Lumia 900 malliin olen päässyt tutustumaan kunnolla, eikä se kyllä kehuja kerää.

Samsungin S3 mallin kanssa ollaan koon puolesta aika samoilla linjoilla, mutta Lumia 900 tuntuu tukevammalta. Puhelimen muotoilu on mielestäni tyylikkäämpi ja tuntuu kädessä paremmalta, mutta siihen ne edut sitten taitavat jäädä.


Windows Phone 7.5 ohjelmisto näyttää aluksi mielenkiintoiselta. Onhan neliön muotoiset liikkuvat laatikot täysin uutta. Pian kuitenkin huomaan, että eturuudun jatkuva vilske etenkin ”ihmiset” laatikossa vain ärsyttää. Enkä ole vielä löytänyt asetusta, joka ruutujen dynaamisuuden sammuttaisi. Eturuudulle mahtuu lisäksi maksimissaan 8 laatikkoa, eli 8 ohjelmaa. Huvittavaa koska iPhone 5:n yhdelle lisäriville naureskeltiin. Yksi hieno uudistus lisänäytön tuoman tilan myötä, että mahtuu enemmän ohjelmia ensimmäiselle näytölle. Miksi sille piti nauraa?

Varsinaisesti hyvää en Windows Phonesta keksi. Listalla lähinnä huonoja ”ominaisuuksia”:
  • Ei screenshot mahdollistuussa
  • Sovellukset vaativat sijaintitietoihin pääsyä. Jos ei anna lupaa, niin ohjelmaa ei asenneta.
  • Surkeat perus sovellukset kuten gmail ja facebook
  • Jätti fontit kaikessa. Neljäs/viidesosa ruudusta menee aina valikon otsikkoon.
  • Martketplace kaupan sovellusvalikoima on varsin suppea
  • Luettu sähköposti ainakaan gmailissa ei tule luetuksi palvelimella kovin nopeasti.
  • Iso kokoinen
  • Sekavuutta ohjelmissa, löytyy ”Nokia  Musiikki” ja ”Musiikki + videot” ohjelmat


Windows Phone tuntuu erittäin sekavalta. Isot fontit ja liikkuvat ikonit vaikuttavat aluksi hyvältä, mutta pidemmän käytön myötä huomaa etteivät ne palvele juuri mitään tarkoitusta. Windows 7 koneella varustettuun PC:n yhdistettäessä Resurssinhallintaan ei tule helppoa oikopolkua puhelimen sisältämiin kuviin vaikka puhelimessa on Microsoftin ohjelma. Yksi pahimmista ongelmista puhelinta käytettäessä ilmeni eteen päivityksissä. 

Sovellukset päivittyvät hienosti sovelluskaupan kautta, mutta itse Windows Phone ohjelmiston päivitykset olivat oma operaationsa. Luulisi, että uuden puhelimen voisi jo päivittää langattomasti, kuten vanhempi E7 esimerkiksi ainakin jollain tasolla onnistuu. Lumia 900 puolestaan ilmoittaa, että päivityksiä on saatavilla, mutta halutessani päivittää, näytölle tulee kehotus liittää puhelin tietokoneeseen. Zune ohjelmisto myös vaaditaan, koska ilman sitä päivitys ei tietenkään onnistu. Vasta PC, johdon ja Zunen kautta yli tunnin kestävä päivitysprosessi saatiin vietyä läpi.

On puhelimessa jotain hyvääkin. Kamera ja ilmainen toimiva navigaattori. Se ei kuitenkaan riitä kilpailussa Samsungia ja Applea vastaan.. Uutuuksia ja seuraavaa ”viimeistä mahdollisuutta” odotellessa iPhone 4S edelleen pysyy käytössäni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti