perjantai 21. syyskuuta 2012

PSN vs LIVE


Vai pitäisikö sanoa Sony vs Microsoft.


Heinäkuussa tuli hankittua pitkään Sonyn ja Nintendon hallitsemaan olohuoneeseen myös kolmannen ison pelikone, eli Xbox360. Ensimmäisenä pelinä kunnolla tuli pelattua Sleeping Dogs ja täytyy todeta, että olisi voinut hankkia kyllä jo aikaa sitten. Etenkin Xboxin ohjain on niin paljon paremman tuntuinen, kuin PlayStation ohjain. Oudosti tosin oikean käden keskisormi kipeytyi jostain syystä. Tämä ongelma kuitenkin katosi vajaa viikon jälkeen. Ilmeisesti sormet tottuivat uuteen isompaan ohjaimeen? Hyvältä kuitenkin tuntuu ja etenkin tattien tuntuma on mielestäni paljon parempi.

Valitin jokin aika sitten PS3:n ongelmista, bugeista ja koneen kaatuilusta. Osasyynä tähän voi olla se, että kone oli TV-tason uumenissa ja kuumeni liikaa. Se ei kuitenkaan sulje pois jatkuvia ongelmia esimeikiksi myöhästelyjen kanssa, joita esimerkiksi The Walking Dead sarjan osat ovat joutuneet kokemaan. Xbox on saanut episodit viikon tai pari etukäteen, kun Sony pyörittää peliä EU kierteessään. Myös Skyrim pelin lisäosa ja kehittäjän kommentti, että ongelmia ei saada välttämättä ikinä ratkottua, eikä lisäosaa tuotua PS3:lle on aika karua kuultavaa. Koneelle on ilmeisesti vain vaikeampi kehittää, jolloin bugeja ja ongelmia esiintyy enemmän. Xbox onkin jatkossa se laite, jolle pelini hankin. PS3 säilyy kuitenkin tiukasti mukana PSN Plus palvelun ja sen tarjoaman pelattavan sekä tietysti PS3 yksinoikeuspelien muodossa. Se on kuitenkin ongelmistaan huolimatta hyvä laite ja etenkin elokuvakäyttöön Blu-ray sekä DVD soittimena ollut moitteeton.

Varsinainen tämän jutun aihe on kuitenkin molempien nettipalveluiden vertailu. PlayStation Network Plus palvelu tuli myös kesän aikana hankittua. Kumpi tarjoakaan rahoille paremman vastineen?

Sekä Sony että Mikkisoft tarjoaa ilmaisen tilin, jolla pääsee tutustumaan palveluiden antimiin. Kauppapaikka josta demoja, ladattavia pelejä, DLC ja trailereita on tarjolla molemmissa palveluissa ilmaiseksi. Isoin ero on ehkä moninpelaaminen. Sony tarjoaa sen ilmaiseksi, mutta Microsoftilla kavereiden kanssa pelaaminen maksaa Gold lisenssin. Toisaalta se on ilmeisesti (kuulopuheita) paljon paremmin tehty, joten kai laadukkaasta palvelusta voi mielellään maksaakin? En pelaa varsinaisesti moninpelejä, joten ei ole kummallakaan tullut palveluiden tätä puolta testattua. Ainoastaan ResidentEvil 5 co-op toimi varsin hienosti kaverin kanssa, mutta ilman ääniyhteyttä tosin. Välillä bluetooth kuuloke saatiin toimimaan, mutta ei sen säätäminen kovin helppoa ollut.

Live Gold tarjoaa lisäksi aika turhia ominaisuuksia, kuten Facebook ja Twitter appsit ja pian ilmeisesti IE10 nettiselaimen. Toisaalta ainakin Facebook on tarjolla myös PS3:lla, mutta ei kyllä niin toimivana versiona kuin Xboxilla. Mielummin käytän kuitenkin itse palveluita koneella tai puhelimella.

Molemmilta löytyy myös pilvitallennus, eli palvelu jonne siirtyy konsolilla olevat pelitallennukset turvaan. Erittäin kätevä ominaisuus, koska konsoleiden kovalevyt voivat koska tahansa hajota. Siinä samalla sitten menisivät myös tallenteet, joita ei saa takaisin muuten kuin varmuuskopioista. Manuaalisestihan niitä ei kukaan jaksa ikinä ottaa? Sonyn ongelmana tosin on ollut vain 150 Mb:n tallennustila, mutta uusimman firmispäivityksen myötä tila on kasvanut 1 Gb, joten se on jo nykyisellään puolet enemmän mitä Microsoft tarjoaa (512 Mb).

Sonyllä myös automaattinen synkronointi on ollut mukava lisä Plus palvelun myötä. Konsoli käynnistyy itsestään kun se ei ole päällä ja päivittää kaikki pelit, synkronoi trophyt ja pilvitiedot ilman, että itse sitä aina edes huomaan. Kun käynnistän koneen pelaamista varten, saan usein inforuudun alkuun, jossa kerrotaan automaattisen päivityksen aikana tapahtuneet toimenpiteet. Kätevää, koska ennen usein meni aikaa siihen, että odottelin pelien päivityksiä pelitauon jälkeen.

Mullistavampi ja pelaajalle tärkeä on myös etuudet peleistä. Microsoft tuo etukäteen Gold jäsenille sisältöä peleihin ja viikoittaisia alennuksia, kuten myös Sony. Microsoft onkin kunnostautunut Xboxille ainakin aluksi yksinoikeudella saapuvaan lisäsisältöön, ja moni peli saa usein Microsoftin koneella DLC -paketit ennen muita. Sony puolestaan antaa samat edut sekä oikeasti ilmaisia pelejä. Isojakin nimikkeitä on kesän aikana ollut ilmaisena Plus jäsenille, kuten Red Dead Redemption tai uusin Deus Ex. Lisäksi pienempiä nimikkeitä ja HD uudelleenlämmittelyjä on Plus tarjonnassa näkynyt varsin paljon.

Hintaa lopulta ei tule kuin reilu 40 € per kone vuodessa, jos 12 kk palvelupassin hankkii Ahvenanmaan tai ulkomaalaisen palvelun kautta (esim. Play.com). Suoraan kauppapaikoista ostettuna hintaa taisi olla Sonylla vajaa 50 € ja Microsoftilla peräti lähemmäs 60 €. Ei siis paha varsinkaan Sonylla, kun siihen hintaan saa vuoden aikana useita ilmaisia pelejä. Uusimpana uutuutena tuoreet uutiset kertovat että PlayStation Vita saa myös Plus palvelun. Vieläpä yhteisen PS3 Plus palvelun kanssa, eli jo Plusan omistavat saavat sen automaattisesti myös Vitalle ja ilmaiset pelit Vitan valikoimasta. Microsoftin palvelu tuntuu ainakin aluksi puolestaan rahastavan enimmäkseen verkkopelaamisen kustannuksella. Varsinaisia hullunhyviä tarjouksia en ole palvelusta onnistunut vielä näkemään, mutta toisaalta olen vasta muutaman kuukauden konetta aktiivisesti käyttänyt.

Vaikka Xbox vie voiton tämän hetken tuntemuksieni mukaan pelaajan pelikoneena, niin viihdekäytössä ja verkkopalvelun puolesta Sonyn PSN on vertaansa vailla varsinkin sen tarjoaman ilmaisen sisällön ja hinnanalennusten vuoksi. Microsoft ei anna mielestäni läheskään niin hyvää vastinetta vuoden jäsenyyden hinnalle kuin Sony, mutta pelaajana molemmat tulevat varmasti olemaan osa jatkossakin konsoleiden valikoimaa. Satunnaiselle pelaajalle Sonyn jäsenyys ilmaisten pelien vuoksi on varmasti kannattava, mutta Live Goldia kannattaa harkita useamman kerran, varsinkin jos ei tarvitse verkkopelaamisen tuomaa lisäarvoa.


Tarkemmin etuuksien listaa ja ominaisuuksia voi katsoa Xboxin ja PlayStationin sivuilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti