tiistai 18. syyskuuta 2012

iPhone 5 ja Lumia 920 julkistus


Apple iPhone 5
iPhone 5 julkaistiin, ei riittänyt?

Surkuhupaisaa lueskella netin uutisia iPhone 5 julkaisun jälkeen. En varsinaisesti puolustele tiettyä tuotetta tai merkkiä, enkä ole niitä päässyt itse lainkaan edes kokeilemaan, joten seuraava povaa pääsääntöisesti lukemaani ja osittain omiin kokemuksiin. Toki Apple ehkä hieman saa positiivisempaa kaikua minulta, koska 4S on ollut käytössä ja olen siihen erittäin tyytyväinen. Nokialaisia puolestaan työnpuolesta tulee nähtyä, eikä niistä ole mitään positiivista sanottavaa ollut ainakaan ennen Lumia aikaa.

Loppuvuoden kovimmat kilpailijat kalliin luokan älypuhelimissa ovat varmaankin Apple iPhone 5, Nokia Lumia 920 ja Samsung Galaxy S3. Apple sai kovaa kritiikkiä uudesta puhelimestaan, joka ei vastannut odotuksiin tai tuonut mitään mullistavaa. Siis mitä hittoa oikeesti? iPhone 5 on täysin sellainen mitä odotettiin ja mitä vuodot olivat antaneet odottaa. Miksi siis pettymys? No varmaan se että ei tullut mitään oikeasti uutta?

Näytöt


Pohdiskelin hieman päässäni etenkin iPhone 5 ja Lumia 920:n eroja. Lumia 920:ssa on tarkin näyttö. 4,5” näyttöön on saatu istutettua 332 pikseliä per tuuma. iPhone5 ei tästä kovin kauaksi jää 326 pikselillään per tuuma. Samsung on puolestaan kisan huonoin 306 pikselillä ja näyttö kuulemani mukaan ei ole yhtä terävä edes 4S:n verrattuna, vaikka eri tekniikalla toteutettuna loistava näyttö sekin on. Muistan lukeneeni että siinä käytetään erilaista tekniikkaa, jossa tiettyä väriä ei näytetä yhtä paljon, kuin kahta muuta pääväriä. En tosin muista miten päin luvut menivät. Näyttöjen todellinen kyky esimerkiksi värien toistossa selvinneekin vasta sitten, kun niitä päästään vierekkäin testaamaan. Ainakin pohjoisessa Nokia varmasti tulee saamaan etua näytöstä, jota voi käyttää hanskat kädessä! Laskettelijalle olisi varsin kätevää. Toisaalta laskuhanskat kädessä kirjoittaminen varmasti ei onnistu, mutta ainakin hississä puhelimeen vastaaminen on helpompaa. Nenä tekniikka on tosin toiminut hienosti tähän asti myös iPhonella vaikka hanskat ovatkin olleet kädessä ja muut toimet sitten tauolla, kun pääsee istumaan.

Samsungin järkäle omaa 4,8” näytön, Nokian Lumia 920 4,5” ja Apple iPhone 5 4” näytöt. Olen kerran käynyt kokeilemassa liikkeessä S3 puhelinta ja sen näyttö on mielestäni aivan liian iso. Näillä käsillä ei ainakaan kunnolla käytetä koko näyttöä yhdellä kädellä, vaan siihen tarvitaan väistämättä molempia käsiä. iPhone 4S:n 3,5” näyttö on sen sijaan ollut erittäin miellyttävä ja puhelin muutenkin näppärän kokoinen. Tämä onkin yksi iso syy siihen miksi itse todennäköisesti edelleen päätyisin iPhonen uusimpaan versioon, jos uutta alan hankkimaan. Puhelin on kuitenkin puhelin vaikka sillä käytännössä kaikenlaista muuta nykyisin tehdään. Housun taskuun sen haluan sujahtavan helposti, enkä usko että ison näytön omaava luuri sitä kovin helposti tekee. Vai tekeekö? iPhone  5 pitää tutun miellyttävän leveystuntuman, mutta kasvattaa hieman pituutta. Yksi rivi lisää ohjelmille alkuvalikkoon ei ole pahitteeksi. Lumia 900 näytölle ei tainnut mahtua kuin 6-8 ohjelmaa ja joutuu jo vierittämään alaspäin? Eikös se ole aika paljon vähemmän, kuin iPhonessa edes nykyisellään?

Kamera

Nokia Lumia 920

Kamera on ollut 4S:ssä omasta mielestäni todella hyvä, mutta ei toki järjestelmäkameraa voita millään. Enkä kyllä usko, että mikään puhelinkameran sitä pitkään aikaan tulee tekemään. Nokia on kuitenkin kunnostautunut kamera osaajana ja optinen vakaaja Lumia 920 on todella kovanluokan valttikortti kännykkäkamerassa. Vasinaisesti PrueView Pro versiosta, jota aikaisemmin Nokia esitteli 808 mallin voimin ei kuitenkaan toteudu uudessa Lumiassa. Lumia kuitenkin vie voiton ainakin paperilla 8,7 megapikselin kamerallaan, kun kilpailijat ovat tyytyneet 8 megapikseliin. Toisaalta Nokian PR-osaston tempaukset mainoskuvista, joita ei olekaan kuvattu itse puhelimella antaa epäilyksen siitä, että onko kamera lopulta kuitenkaan niin hyvä? Eihän valmistaja itse edes näytä luottavan sen paremmuuteen kilpailijoihin nähden. Apple kehuu myös kovasti kameran kehitystä ja panoraama kuvaus on ihan mielenkiintoinen lisä.

Kuoren alla


Varsinaisesta raudasta en osaa oikein muuta kommenttia antaa, kuin sen että Applen itse suunnittelema A6 ja sen ominaisuudet tai mahdollisuudet ovat varmaan paremmin Applella tiedossa kuin Nokian ja Samsungin puhelimissa oleva Qualcomin siru. Applen iOS tulee myös Appleltä itseltään, mutta Nokia ja Samsung luottavat kolmannen osapuolen järjestelmään, joten etu tässä suhteessa on Applella, joka tekee kaiken laitteesta ja ohjelmistosta alkaen itse.
Samsung Galaxy S3

Sovelluskaupat


Sovellusten määrässä Apple on tietysti edelleen ehdoton ykkönen. iOS 6 tuo myös navigoinnin ja uudet kartat, joten sekin etu on kapenemassa Nokialla. Kaikki vanhat sovellukset toimivat myös iPhone 5:ssa ja niitä tullaan varmasti optimoimaan myös 5:n suurempaan näyttöön. Entäs toimiiko vanhoissa Lumia puhelimissa olevat ohjelmat uudessa Windows Phone 8:ssa? Vanhoja puhelimia ei ainakaan siihen saa päivitettyä vaan niissä joudutaan tyytymään vanhempaan seiskaan. Applea kovasti syytetään siitä, että käyttöjärjestelmä ei ole muuttunut. Miksi sen kuitenkaan juuri pitäisi? Siitä kun tunnutaan tykkäävän. Paitsi analyytikot, jotka kaipaisivat jatkuvasti jotain radikaaleja uudistuksia. Windows Phone on toki nätin näköinen ja elävän oloinen, mutta iPhonen iOS on mielestäni edelleen erittäin toimiva. Toki parannettavaa olisi myös siinä ja joitain parannuksia iOS6 tuo tullessaan ja mikä parasta, myös vanhoille laitteille. Nokia ei puolestaan tunnu kovin kummoista jatkumoa tuotteille takaavan vaan uusi malli tarkoittaa uutta käyttöjärjestelmää.

Kaikkea pientä kivaa


Hah ja mikä hiton langaton lataus? Näittekö sen mötikän mitä Nokia esitteli pöydällä, johon voi laitteen laskea latautumaan? Ainoa hyvä puoli on, jos kotoota löytyy vastaavaa lataustekniikkaa hyödyntävä laite, niin samassa telineessä voi ladata myös puhelimen. Kuinkahan paljon siinäkin menee sitten sähköä hukkaan ja johto siihen latauslaitteeseen menee kuitenkin. Applen pienempi uusi liitin on mielestäni kiitettävä veto ja etenkin, koska johto käy puhelimeen kumminpäin vain! Vähemmän se johdonpätkä pöydällä tilaa vie kuin erillinen taso.

NFC siru on kuitenkin yksi sellainen lisäosa, jonka puutetta ihmettelen iPhone5:ssa. Olisihan ulkoisen kaijuttimen tai muun laitteen liittäminen puhelimeen paljon helpompaa vain koskettamalla kuin bluetooth asetuksia säätämällä. Kyseinen siru taitaa molemmista uusista kilpailijoita löytyä tai ainakin Nokiasta.

iPhone 5:ssa käytetään nano SIM korttia. Se saattaa muodostua esteeksi ainakin ”Bring your own device” mallin työntekijöille, jotka käyttävät omaa puhelinta työpaikan liittymällä. Ellei sitten vanhan microSIM kortin leikkely onnistu kuten aikanaan iPhoneen siirtyessä. Saako firman puolesta uudenlaista SIM korttia ja jos saa niin kuinka nopeasti? Entäs jos iPhone 5 jostain syystä hajoaakin? Korttia kun ei saa toiseen, vaikkapa vanhaan kunnon Nokialaiseen, joka laatikossa lojuu varapuhelimena. Toivottavasti jonkinlaisia adaptereita on tulossa markkinoille.

Apple osaa aikataulut

Nokian PR-osaston mainos.
Julkaisupäivät tosin puuttuvat listasta

Merkittävin seikka on kuitenkin mielestäni julkaisu. Nokia ei ole edelleenkään kertonut, koska tuote tulee. Apple sen sijaan kertoi heti ennakkotilausten alkamisen sekä tuotteen toimitusaikataulut. Koskahan Nokia pystyisi tekemään saman? Eli että ei kerro mitään tuotteesta, ennekuin se on tulossa. Tässä ihailen kyllä Applea. Antaa huhujen pyöriä ja kerrotaan vasta sitten kun on jotain kerrottavaa.

Kyllähän tämä juttu näyttäisi kääntyvän pohdinnan jälkeen Applen uutukaisen suuntaan, mutta Nokia esittää mielestäni erittäin varteenotettavan haasteen markkinoille, jos sen julkaisu saadaan vain tulemaan ajallaan. Lumia 920 neljän tuuman näytöllä ja olisinkin jo valmis erittäin vakavasti harkitsemaan Nokiaa.

Entäs se S3?


Androidia, eli Samsungin S3:sta en tunne juuri lainkaan, joten en sitä osaa vertailuihin juurikaan ottaa. Androidissa hiertää osittain se sama, mikä Nokiassakin. Käyttöjärjestelmä tuntuu vaihtuvan aina uuden puhelinmallin myötä ja päivitystä ei tule kovinkaan hyvällä tahdilla vanhoihin malleihin. Valmistajat kun räätälöivät Androidista aina oman versionsa. Tosin S2 ja S3 taitaa olla samalla käyttöjärjestelmällä? Tilanne onkin ilmeisesti parantumassa ja Androidista ei tule automaattisesti vanhaa versiota uuteen puhelimeen.

Avoimuus kuitenkin tuo mukanaan viritysmahdollisuuden, jota moni kaipaa ja siksi se onkin ainut vaihtoehto. Itse en sitä tarvitse vaan haluan laitteen toimivan suoraan. Googlen Play kauppaankaan ei voi luottaa samalla tavalla kuin suljettuihin App Storeen tai Microsoftin Marketplacen. Ohjelmat niissä kun tarkistetaan etukäteen, joten haitallista koodia ei ainakaan niin helposti pääse markkinoille. Tätähän ei Google tee ja kauppapaikka onkin uutisten mukaan pullollaan haitallisia sovelluksia. Toki valveutunut käyttäjä varmasti pystyy suurimmat riskit välttämään lataamalla vain tunnetuilta kehittäjiltä sovelluksia.

Jos Nokia ei pian saa tietoa ulos, että 920 on tulossa muutaman kuukauden sisään markkinoille niin Samsung karkaa tavoittamattomaan johtoon laitemyynnissä. Applea tuskin kukaan voi nykyisellään pysäyttää. Uskon vahvasti, että pettymyskirjoituksista huolimatta Apple laitetta käyttäneille ja sen tuotteista pitäville iPhone 5 on ehdoton hankinta ja sitä tullaan myymään kymmeniä miljoonia todella nopeaan tahtiin. Ensimmäisen 24 h aikana ennakkoon myytiiin jo 2 miljoonaa laitetta joka on tuplasti edeltäjään verrattuna.1 kommentti:

  1. Itsellä on edelleen käytössä vähän karvalakimpi 820, enkä aio vaihtaa ennen kuin hajoaa. Tuhannen taalan kysymys sitten onkin, että ostaako vielä jatkossa windows-puhelinta.

    VastaaPoista