perjantai 31. elokuuta 2012

Sleeping Dogs

Sleeping Dogs herätti mielenkiinnon E3 messujen aikaan tai jopa hieman sitä ennen. Näin pelistä muutaman trailerin, jossa näytettiin itse peliä ja lähitaistelumekaniikkaa. Paljon kohua peli ei ole aiheuttanut, mutta vetosi minuun. GTA 5:n tietoja ja julkaisua odotellaan edelleen ja Sleeping Dogs on varsin paljon vaikutteita kyseisestä pelisarjasta ottanut, mutta kuitenkin omilla mausteilla lisännyt soppaan mukaan. Se tuntuu tarpeeksi uudenlaiselta, omalta ehjältä kokonaisuudeltaan. Peli käykin loistavana välipalana ennen ison viitosen saapumista mahdollisesti ensivuoden puolella.

Kehityskaari ei ole ollut helpommasta päästä, sillä Sleeping Dogs on alun perin ollut True Crime sarjaa. Peli taidettiin hyllyttää, mutta Square Enix tuli hätiin julkaisijan roolissa ja United Front saikin varsin vakuuttavaa jälkeä aikaan.

Pelin päähahmo Wei Shen on Sun On Yew –triadiin (suuria järjestäytyneen rikollisuuden ryhmittymiä Kiinassa) soluttautunut poliisi. Tarina seuraa tapahtumia Hong Kongissa lain molemmin puolin ja Wei yrittää tasapainotella kahden roolinsa välillä. GTA:n tyyliin rikollisjengin hierarkiassa Wei etenee ylöspäin pelin edetessä ja saa yhä isommilta pampuilta tehtäviä. Wein rooli poliisina on myös mukana jatkuvasti. Jos rikollisjengin tehtävässä lähtee liikaa rällästämään, niin laskevat poliisipuolen kokemuspisteet. Jokaisen tehtävän jälkeen seuraa kokemusmittarit, jossa molempien puoliskojen taso karttuu sen mukaan, miten tehtävässä on onnistunut. Uusia taitoja saa lisää kokemuksen karttuessa.

Pääjuonen ohella laajaan kaupunkiin on ripoteltu pienempiä sivutehtäviä, jotka osittain tuntuvat pahasti toistavan itseään. Näistä saa Face – kokemusta, jonka avulla saa käyttöön esimerkiksi parempia vaatteita. Rahaa myös tulee joka paikasta ja siitä ei tunnu olevan pelissä kovinkaan paljon pulaa. Muutaman näpsäkän menopelin saa heti alkupuolella helposti ostettua, joilla voi osallistua vaikkapa kilpa-ajoon.

Oman suolansa antaa Hong Kong kaupunkina, jossa on esimerkiksi vasemmanpuoleinen liikenne. ”Väärän” puolen kadusta löytäminen vei hetken aikaa, vaikka toki ajolinjoilla ei ole tällaisessa pelissä juuri merkitystä. Muutenkin Kiinaa on pelissä varsin paljon ja esimerkiksi radiokanavilta kuuluu usein kiinalaista musiikkia. Yksi parhaita puolia mistä itse pelissä pidän, on tulitaisteluiden vähäisyys. Niitä toki löytyy mukavasti tarinan joukkoon ripoteltuna (ja varsinkin lopussa), mutta suurimman osan ajasta nyrkit ovat ne mitkä näyttävät jengiläisille kaapin paikan. Peliin onkin mallinnettu oikeita liikkeitä, jotka näyttävät varsin hyviltä potkuineen ja heittoineen. Erilaisia taitoja saa paitsi kokemusten, myös varastettujen patsaiden palauttamisesta kamppailukerhon omistajalle, joka kiitoksena opettaa uuden liikkeen. Omaan pieneen päähän ei tosin kaikki liikesarjat millään mahdu, joten yleensä tulikin käytettyä tiettyjä sarjoja lähinnä suojauksen kautta.

Toiminnallisempia pätkiä välillä tulee vähän Uncharted hengessä. Valmiiksi animoituja kiipeilykohtauksia yllättävine läheltäpititilanteineen mahtuu muutama tarinan matkalle. Näitä ei kuitenkaan kovin paljon ollut.

Ympäristyöä voi taistellessa käyttää kiitettävästi hyväksi ja tappelun tiimellyksessä kiinni napattu kaveri voidaan viskata vaikka roskikseen tai vieressä olevaan uuniin. Toiminta on kaikin puolin mukavaa ja sulavaa, eikä pahoja bugeja ole löytynyt. Välillä autot töksähtelevät, näkymättömiä seiniä on siellä täällä ja muuten vain jäädään jumiin johonkin. Viimeistelemättömyys näkyy, mutta se ei ole pelaamisen iloa vienyt. Sleeping Dogs on kerta kaikkiaan hyvä peli, vaikka tarinaan tai hahmoihin ei mitään tunnesidettä onnistukaan syntymään. Jopa puhelimella tapahtuvan hakkerointiin on saatu mukavasti uusia tuulahduksia ja niitä tekee ihan mielellään ainakin tarinan keston ajan.


Noin 20 tunnin aikana ehti päätarinan lisäksi koluta aimo annoksen sivutehtäviä ja löydettävää jäi vielä mukavasti jäljelle. Uudelleenpeluuarvoa ei tosin löydy, mutta eiköhän sitä ainakin osan piilossa olevista asioista jaksa vielä läpipeluunkin jälkeen etsiä. Takuu varmaa ja viihdyttävää viihdettä hiotumpaa GTA –sarjan uutukaista odotellessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti