lauantai 4. elokuuta 2012

Red Dead Redemption
Hiljaista ollut muutaman viikon ajan, koska tuli tehtyä kesälomareissu Ranskan maalle ja Pariisiin. Kahden viikon ajan tuli suhattua pitkin kaupungin katuja, mutta nyt on palattu takaisin ihanaan sateiseen suomeen (ei ollut sarkasmia). <3 Reissusta vähän lisää piakkoin, mutta nyt yksi lojumaan jäännyt teksti muutaman vuoden takaisesta hittipelistä, jonka sain vihdoin pelattua varmaan noin kuukausi sitten, mutta teksti on jäänyt roikkumaan luonnoksiin.


Red Dead Redemption on lojunut pelihyllyssä lähes julkaisustaan lähtien. Vaikea sanoa tarkkaan, miksi en pelistä aluksi juurikaan innostunut, mutta nyt reilu kahden vuoden jälkeenkin peli tuntui todella upealta. Edellinen talletukseni oli kesäkuulta 2010 ja peli julkaistiin toukokuussa. Mass Effect 3:n (joka sekin tosin jo pelattu tämän tekstin julkaisuhetkellä, joten siitäkin tulossa lisää juttua pian) tuleminen tilauksesta huolimatta ei näyttänyt onnistuvan, vaan kirje jäi johonkin postin pyöritykseen. Tyttöystävän kanssa tuli puhetta Red Dead Redemptionista ja hän kokeili sitä (myös innostui) ja siitähän se sitten itselläkin alkoi uusi kipinä peliä kohtaan.

Peli alkaa todella sekavissa merkeissä. Kaksi miestä saattaa Cowboyn näköistä heppua junaan, jossa matkataan upeiden tasankojen halki. Junasta päädytään pieneen kaupunkiin, josta seikkailu alkaa. Kaikki kysymyslauseen aloittavat sanat pyörivät mielessä, mutta lopulta selviää kenen perässä ja missä aikeissa ollaan. Tarinan seuraaminen ei ole kovinkaan helppoa, ainakaan minulle. Rockstarin tekemänä peli on kuin GTA villissä lännessä. Autot ovat vain muuttuneet hevosiin ja asfaltti pöllyävään erämaahan. Tuttuun tyyliin tekemistä on todella paljon. Pääjuonta viedään eteenpäin tehtävä tehtävältä, mutta koska tahansa voi lähteä harhateille tutkimaan laajaa avointa maailmaa. Kaikenlaista pientä tehtävää villieläin- ja palkkionmetsästyksestä, tehtävä haasteista, uhkapeleistä jopa kukkien poimintaan on tarjolla. Käytännössä on aivan sama mihin suuntaan pelaaja lähtee, niin sieltä löytyy jotain tehtävää. Tämä tuo haasteen sille, että varsinainen päätarina ei pysy helposti selkeänä mielessä, kun yhtenä iltana ei etene tarinassa välttämättä lainkaan. Pääpiirteittäin tarina ja sivupolut ovat kuitenkin todella mielenkiintoisia ja hyvin huumorillakin viljeltyjä kertomuksia, joten peli jaksoi pitää otteessaan hienosti, kun siihen vain lopulta pääsi sisälle.

Eritoten pelin loppu on pelimaailman parhaimmistoa. Kun moni muu peli olisi jo päättynyt koko pitkän matkan kuljetun tavoitteen täytyttyä, niin Red Dead Redemption kertoo vielä mukavasti tarinaa eteenpäin siitä kuinka nyt sujuu elämässä pääsankarillamme John Marstonilla. Lopputekstejä itse asiassa ei edes tullut tai sitten on vielä jotain suurta tekemättä. Tarina kuitenkin tuli lopulta tunteikkaalla tavalla päätökseen yllättäen, joten oletan päätarinan olevan ohi, mutta peli kuitenkin kaikesta huolimatta jatkuu niin halutessaan. Reilu 70 % läpipeluu ja hieman yli 20 h sain peliin kulumaan, mutta voisi sanoa että tekemistä riittää vielä ajallisesti todella pitkäksi aikaa. Peli näyttää edelleen hienolta ja vaikka PS3 versio on lukemani mukaan karumpi kuin Xbox versio, on sekin todella hieno ja maisemia jää ihastelemaan useaan otteeseen.

Pieniä bugeja, koneen kaatuilua, ruudunpäivityksen tökkimistä, pelimaailman piirron viivästymistä jne. pelissä esiintyy varsin paljon. Kokonaisuus on kuitenkin sen verran hienosti toteutettu ja pelattavuuskin alun kompastelujen jälkeen kohdallaan, joten bugit antaa helposti anteeksi näin mittavassa kokonaisuudessa. Tämän pariin tulee varmasti palattua satunnaisesti, jos mieli tekee sateisena päivänä vaikka ulkoilemaan tai lähteä ratsastamaan Texasin ja Meksikon rajan maisemiin ihastelemaan auringonlaskua.

3 kommenttia:

 1. Tuohon on olemassa muutama lisäosa, millä saa pelin jatkumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa kiitos tiedosta. Olen tyytyväinen nykyisellään pelin loppuun, joten jätän lisäosat omaan arvoonsa. Pelattavaa siinä kuitenkin riittää edelleen vaikka itse tarina ei jatkuisikaan.

   Poista
 2. Minulle kävi vähän samoin: tämä kiinnosti joskus, mutta sitten unohdin sen. Voisin laittaa sen pelattavien listaan, niin pääsen siihen, kun osa kesken olevista peleistä on pois alta.

  VastaaPoista