torstai 29. joulukuuta 2011

Vuosi 2011


Vuosi 2011 on päättymässä ja hyvä hetki hieman kirjata ylös mitä kaikkea vuosi 2011 toikaan tullessaan. Näin vuoden lopulla ulos katsoessa näyttää aika synkältä ja se kuvastaa aika hyvin tietyltä osaltaan kulunutta vuotta. Aluksi voi kuitenkin muistella alkuvuotta, jolloin kaikki oli vielä hieman valoisampaa. Luntakin oli maassa! Kaksi edellistä talvea ovat olleen ainakin pääkaupunkiseudulla varsin rankkoja kovan lumentulon vuoksi. Kaupunki oli useaan otteeseen helisemässä lumimassojen kanssa, eivätkä kaikki lumenkaatopaikat ehtineet sulaa tyhjiksi edes lämpimän kesän aikana. Nyt onkin palattu ”normaaliin” talviseen rytmiin ja lunta on saatu etelässä odotella. Mustaa joulua vietettiin Helsingissä. Itse sain valkeaa joulutunnelmaa kokea Mikkelissä, jossa aatoksi satoi mukava vaikkakin kostea lumipeite. Tapaninpäivänä lumi oli kuitenkin lähes täysin jo sulanut. Myös pohjoisessa lumesta on ollut pulaa, sillä peruttiinhan tältä vuodelta esimerkiksi Levin pujottelun maailmancup kilpailut. Edellisen kerran tämä taisi tapahtua 2007, joten ei Suomessa aina lunta ole edes lapissa. Onneksi joulukuun alussa itsenäisyyspäivän tienoilla Rukalla kuitenkin oli päästy sen verran tykittämään, että perinteinen työpaikan retki rinteisiin onnistui hienosti.

Paitsi vastakohtien talvista niin maailmaa ravisuttavista asioista varmasti tullaan vuosi 2011 muistamaan. Google onkin tehnyt hyvän tiivistelmän kuluneesta vuodesta:
Japanissa koettiin kauhunhetkiä isossa maanjäristyksessä sekä tsunamin aiheuttamassa kaaoksessa. Seurauksena oli mm. ydinvoimala onnettomuus ja luonnonkatastrofi heijastuivat isosti myös pelialalle. Sonyn ja Nintendon kotimaa pysähtyi lähes täysin, joka vaikutti varmasti niin pelien kehitykseen kuin laitteiden tuotantoon ja markkinointiin.

Yhdysvallat sai kiinni ja surmattua salaisessa sotilasoperaatiossa terroristijärjestö al-Quaidan johtajan Osama bin Ladenin, joka oli vastuussa 10 -vuotta sitten New Yorkissa tapahtuneeseen terrori-iskuun. Lentokoneiden aiheuttaman törmäyksen vuoksi sortui Manhattanin maamerkki, WTC:n kaksoistornit sekä muutama muun rakennus. 10 –vuotis päivälle odoteltiin uutta suurta iskua, mutta onneksi sitä ei tapahtunut.

Kansan joukot eripuolilla maailmaa nousivat vastustamaan maansa oloja ja esimerkiksi Egyptissä valta vaihtui. Eurooppaa on koko vuoden piinannut velkakriisi, joka kärjistyi Kreikan ahdinkoon, mielenosoituksiin, lakkoihin ja muiden Euroopan-maiden kiistaan erilaisten tukipakettien antamisesta. Onpahan Kreikan asevoimia vahvistettu mukavasti vaikka maa ei pysty maksamaan palkkojaan omalle kansalleen.

Kuten joka vuosi niin useat merkkihenkilöt eivät nähneet vuotta 2012. Heidän joukossaan pitkään sairastellut Applen perustaja Steve Jobs. Hänen kuolemansa pysäytti maailmaa varmasti sen joka kolkassa varsinkin teknologiaa seuraavien ihmisten parissa. Useissa maissa Jobsin muistoa kunnioittaen ihmiset kerääntyivät Applen liikkeiden edustalle hiljentymään. Samoihin aikoihin julkaistiin Jobsin elämänkerta, jota itse olen yrittänyt lueskella. Kirja on varsin mielenkiintoinen ja antaa aika erilaisen kuvan Jobsista henkilönä ja siitä millaisen tien Apple ja Jobs ovat käyneet matkalla nykyiseen arvostukseen. Lisää kirjasta varmaan jossain vaiheessa. Olen kuitenkin todella huono ja hidas lukemaan kirjoja, joten vajaa 600 sivuisen opuksen lukemiseen minulta menee todella paljon aikaa.

Norjan Oslossa koetaan kauhunhetkiä kun ensin kaupungin keskustassa räjähtää autopommi ja myöhemmin saadaan tietää että nuorisoleirillä, Oslon liepeillä olevalla saarella ammuskellaan. Anders Behring Breivik on surmasi teoillaan lähes 80 ihmistä.

Eikä sovi unohtaa tietenkään 16 –vuotta odotettua Leijonien tuomaa jääkiekon MM-kultaa!!!

Persujen vaalivoitto ja hallituksesta silti ulos jäänti, sosiaalisen median nousu, suomalaisen Rovion kehittämän Angry Birds –pelisarjan jatkuva nousu, Applen tuotteiden voittokulku etenkin tablet markkinoilla sekä iPhonen marssi Nokian kustannuksella, kuten myös Nokian uusi tuleminen Lumia mallistolla voinee nostaa vuoden uutisiin.

Wikipediassa lisää tiivistettynä listana useita tapahtumia mitkä jäänyt mainitsematta. http://en.wikipedia.org/wiki/2011


Henkilökohtaisesti vuosi tulee kaikesta huolimatta olemaan todellinen onnen vuosi ja etenkin kesä todellinen rakkauden kesä. <3 ;)


Pelaajan painajainen vai paratiisi?

Vuosi 2011 on ollut varsin synkkää ja surullista aikaa ainakin uutisten valossa, mutta onneksi jotain hyvääkin. Ainakin pelien ystäviä on tänä vuonna hemmoteltu oikein olan takaa. En oikein tiedä onko se hyvä asia, koska itsellänikin on useita pelejä jäänyt pelaamatta vain sen vuoksi että ei ole aikaa kaikille. Harmikseni olen huomannut että koko vuoden aikana on tullut pelattua vain suuren luokan hittejä. Keskikastin hyvät pelit ja vähemmän arvostetut varmasti loistavat tuotokset on jouduttu sivuuttamaan. Varsinkin loppuvuoden tykitys on ollut todella uskomatonta ja on joutunut oikein aikataulun suunnittelemaan pelattaville peleille. Ainakin seuraavat pelit vuoden tarjonnasta on tullut koettua:
  • ·         LittleBigPlanet 2
  • ·         Kirby's Epic Yarn
  • ·         Assassin’s Creed: Brotherhood
  • ·         L.A. Noire
  • ·         Duke Nukem Forever
  • ·         Xenoblade Chronicles
  • ·         Batman: Arkham City
  • ·         Uncharted 3: Drake's Deception
  • ·         The Legend of Zelda: Skyward Sword

Listalta saattaa tosin puuttua jokunen nimike, mutta varsin moni peli on tullut vuoden 2011 aikana pelattua. Olen pelaaja, joka pelaa pelin läpi ja sen jälkeen siihen ei juuri enää kosketa. Esimerkiksi Uncharted ja Zelda on pelattu kokonaan läpi, joten niihin tuskin tulen palaamaan millään tavalla. Useimmat pelit ovat hyviä, jotka mielellään pelaa tarinan osalta läpi, mutta kaikkia pikkujuttuja ei jaksa alkaa metsästää. Poikkeuksena ehkä Batman, josta olen nyt Zeldan pelaamisen jälkeen alkanut tutkimaan ja selvittämään arvoituksia. Varsin mukavaa puuhaa! Kyseisestä pelistä varmasti tulossa vielä oma blogaus ensivuodenpuollea, kuhan saan pelin lopullisesti päätökseen. Batman on ehdottomasti yksi vuoden hienoimmista ja tyylikkäimmistä peleistä. Kuitenkin pienistä puutteistaan huolimatta The Legend of Zelda: Skyward Sword saa minulta Vuoden peli –tittelin!

Itse peliteollisuus on ollut isossa myllerryksessä vuoden aikana. Jo edellä mainittu Japanin luonnonkatastrofi aiheutti oman kolhunsa, mutta yksi merkittävimpiä tapauksia oli varmasti Sonyn PlayStation Network verkkopalveluun kohdistettu hakkereiden isku. Tämän seurauksena kymmenien miljoonien ihmisten tiedot päätyivät väärille teille ja Sony joutui sulkemaan palvelunsa pitkäksi aikaa. Onnistuneesti on kuitenkin comeback saatu tehtyä, eikä tapausta kovinkaan paljon enää missään ole muisteltu. Lisäksi E3 messuilla paljastettiin uuden konsolisukupolven alkupaloja. Nintendo toi Wii U konsolinsa julkisuuteen ja sen mukana uuden, isolla kosketusnäytöllä varustetun ohjaimen. Tämä antaa osviittaa siitä että Wiin varsinaisesta uudistuksesta, eli liikeohjauksesta oltaisiin luopumassa. Itse ainakin ottaisin mielelläni vastaan uuden ohjaustavan, jossa olisi mukana kosketusnäyttö, mutta myös vanha kunnon ohjaimella tapahtuva ohjaus. Lisäksi Nintendo aloitti 3D tekniikkaan pohjautuvan Nintendo 3DS käsikonsolin myynnin. Se tosin ei mitään lentävää lähtöä ole saanut ja Nintendolle harvinaiseen tyyliin konsolin hintaa jouduttiinkin lähes heti julkaisun jälkeen laskemaan. Hinnan lasku ja joulu piristivät myyntiä ja joulun alla 3DS onkin yltänyt sen historian parhaaseen myyntiin. Itse ainakin odotan ensivuotta ja mitä todennäköisimmin julkaistavaa uutta versiota, jossa kaksi analogitikkua. Saa tosin nähdä innostuuko silloinkaan, koska DS toisi ison läjän pelejä joita haluaisi pelata. Mistähän sen ajan vain löytäisi?

Vuoden varrella on monta huippunimikettä jäänyt täysin väliin. Mass Effect 2, Dead Space 2, Portal 2, Deus Ex: Human Revolution, Dark Souls, Skyrim, Trine2… Siinä muutamia poimintoja, joihin olisin halunnut tutustua, jos vain aikaa olisi kunnolla. En halua pelata pelejä vain raapaisemalla niiden alkua ja sitten siirtymällä seuraavaan. Jääköön kokonaan väliin, jos ei ehdi koko peliä pelaamaan. Toivottavasti jossain vaiheessa ehdin edes joihinkin näistä tutustumaan. Alkuvuosi 2012 näyttää lupaavalta pelien suhteen, joten sekään ei kauheasti ylimääräistä aikaa tuo. Pelaajana edessä onkin varsin miellyttävä ongelma. Hyviä pelejä tulee liikaa. Melkein voisi jo toivoa vuotta, jolloin ei tulisi mitään uutta pelattavaa, jotta ehtisi edellisvuosien väliin jääneitä pelejä käymään läpi. Uusi konsolisukupolvi jo kuitenkin kolkuttelee eikä esimerkiksi Final Fantasy sarjan uusin osa, Diablo 3, Max Payne 3, GTA5, Wii U ja monet muut tulokkaat jätä varmasti pelaajalle yhtään ylimääräistä aikaa tulevinakaan vuosina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti